07/07/2013

Kesäloma Suomessa


Tämän kesän Suomi-loma oli lomailua isolla ällällä. Osasimme ottaa rennosti, mikä onkin erittäin helppoa mökillä ja vanhempieni luona elellessä. Säät olivat aivan loistavat ja jopa joen veden lämpötila saavutti hyvinkin siedettävät lukemat. Tästä erityisesti parivuotiaamme oli innoissaan, ja kun mökillä kesäiltaisin sauna lämpiää joka päivä, oli lapsi vedessä polskimassa alvariinsa. Englannissa uima-allasharjoittelut olivat tuottaneet tulosta ja uiskentelu käsikellukkeiden kanssa sujuu vallan mainiosti.

Tällä kertaa kävimme visiitillä mm. Haminassa. Hyviä kirpputoreja, suosittelen! Todella edulliset hinnat. Ostimme lapselle paljon kirjoja (0,50 €/kpl) ja esimerkiksi itselleni kivan moitteettomassa kunnossa olevan Marimekon trikoomekon (3,50 €).

Kaksi viimeistä lomapäivää vietimme Helsingissä mieheni kanssa kahdestaan. Hietalahden kirpputorilla oli ihana käydä, tunnelma on aina yhtä hyvä, vaikkei mitään erityistä ostettavaa löytyisikään. Halvalla lähti mukaan muutama kappale ihania vanhoja lastenkirjoja.

Kävimme ystäväpariskunnan ja heidän vauvansa kanssa kehutussa Kellohallissa syömässä. Hienot puitteet ja hyvä ruoka, sen puoleen kannattaa käydä testaamassa, jos ei vielä ole ehtinyt. Mutta palvelu - oh dear. Brittien ystävällisyyteen, kohteliaisuuteen ja avuliaisuuteen tottuneena saa suomalaisravintoloissa usein vääntelehtiä tuskissaan. Esimerkiksi asiakkaan maksaessa ja lähtiessä olisi mielestäni ihan kiva, jos tarjoilija sanoisi vähintään "kiitos", eikö? Ja kun tarjoilija kaataa vettä ohi lasin pöydälle, sitä odottaa tapahtuvan jotain muuta kuin kuulevansa laiskan ja ylimielisen "sori" ja tarjoilijan pyyhältävän tiehensä siivoamatta sotkuaan. Eräs suomalainen Englannissa vuosikausia asunut tuttuni kertoi, että on jo aikoja sitten lopettanut kokonaan suomalaisissa ravintoloissa käymisen, koska ei kestä sitä ala-arvoista palvelun tasoa. Kenties pitäisi ottaa tippisysteemi käyttöön Suomessakin?

Muutoin viikot hurahtivat läheisten kanssa kesästä nauttien. Yksi parhaista hetkistä oli, kun huomasimme mustikoiden jo kypsyneen ja pääsin tyttäreni kanssa poimimaan niitä mökin läheltä. Lapsi muisti olleensa mustikkametsässä edellisenä kesänä ja toivoi menomatkalla lentokoneessa pääsevänsä sinne tälläkin kertaa. Monta toivetta toteutui ja ihania muistoja jäi taas kerran Suomen kesästä!/ / /We had a very relaxing holiday in Finland. The weather was lovely and we enjoyed our time at the summer cabin and at my parents' place. The little one loved swimming in the river and we went to sauna every evening.

We visited for example Hamina and Helsinki and made some good fleamarket finds, mostly old children's books in Finnish.

I was really looking forward to having dinner in a praised restaurant in Helsinki, but was once again disappointed with the poor service. You can get friendly and polite service in Finland too, but the culture in general is very different from the British. One reason for that is, that there is no tipping tradition in Finland.

Most of the days just passed by as we enjoyed the long sunny days and time with family, friends and relatives. Thank you all!
No comments: