07/06/2014

Me kaupunkiviljelijät / Growing veggies in the cityMeidän viljelysäkkimme ennen kitkemistä ja mullanvaihtoa...

…ja istutuksen ja kyvön jälkeen. Hallaharso tuli laitettua päälle jo ennen kuvan ottamista.
Saimme vuokrattua pari viljelysäkkiä, jeee! Ei sillä, että tällainen kaupunkiviljely näin pienessä mittakaavassa mitään kovin tuottavaa toimintaa olisi, mutta on se vaan mukavaa hommaa etenkin lapsen kannalta. Kävin aamulla hakemassa torilta taimia ja iltapäivällä kävimme valitsemassa omat säkkimme. "Kasvimaa" on niin lähellä, että sen kulmalle näkee parvekkeeltamme. Lapsi kävelee tai potkuttelee sinne leppoisasti pyörällään ja meille vanhemmille se on tietysti vain ihan lyhyt kävelymatka.

Tyttö tutki tarkasti mitä missäkin säkissä kasvaa ja vielä moneen kertaan, vaikka viljelyksiä on monen monta pitkää riviä. Oppi jo siinä tunnistamaan monta kasvia, vaikka olivatkin pieniä alkuja ja taimia vasta.

Illalla käytiin koko perheen voimin kitkemässä, vaihtamassa pintamulta uuteen ja istuttamassa taimet sekä kylvämässä siemenet. Vielä jäi tilaa muutamalle kasville - tomaatit olivat lapsen ja miehen toiveena. Säkkien vuokraan kuuluu multa, kasteluvesi, kompostimulta, lannoitteita, hallaharsoa ja kaikki mahdolliset välineet kuten ämpärit, lapiot ja kastelukannut. Hyvä diili!

Tähän mennessä tuli istutettua ja kylvettyä ruohosipulia, pensaskrassia, pensaspapu, vuosimansikka, amppelimansikka, viherminttu, keräsalaattia ja kehäkukkaa. Edellisen viljelijän jäljiltä yhdessä toisen säkin lohkossa kasvoi myös ruohosipulia ja rucolaa, joista osa säilytettiin.

Parvekkeella ruukuissa kasvaa rosmariinia ja timjamia, joita ilman en voi enää elää Englannissa asumisen jälkeen, sekä laventelia ja muita perusyrttejä./ / /I've got no idea if this is a common thing in other countries, but these large sacks filled with soil are a pretty popular way of growing your own herbs and vegetables nowadays here in Helsinki. We do have allotments, too, but they've become extremely popular and it can take years to get the chance to rent one for yourself.

Anyway, we were lucky enough to rent a couple of these sacks very near to our apartment. We can actually see the place from our balcony. The little one has been over the moon, learning different plants, digging the soil, rooting out the "plot" and watering the veggies we planted together today. For me the best thing about it is doing it with the child. She's so interested and happy to help, and of course eager to see how all the plants grow. Her favourites are the strawberries :)
4 comments:

sweet fleece said...

Wow..that's amazing, and inspiring ! I have so much land, here in Australia...sometimes I feel I 'should' be making more use of it...I am gradually ! I read of a woman who grew 40 k of veggies on her small inner city balcony....people are becoming so resourceful :)

Maija said...

Thanks for the comment, sweet fleece! Living this near the city centre this is the only option for us. We do have a balcony, too. I've got some herbs growing there, for everyday use.

Thankfully our parents live in the countryside, so we're also able to enjoy the country life :)

Have fun making use of your land! :)

Liinu said...

Jee, mahtavaa kun tuo mahdollisuus on vielä noin lähellä kotianne! Toivottavasti viljelmät alkavat rehottaa. Meillä näyttää toistaiseksi aika ankealta, kun laitoin melkein kaiken siemenistä.
Tuo minttu muuten leviää kulovalkean lailla, sitä kannattaa kasvattaa ruukussa.

Maija said...

Joo Liinu, kävi hyvä tuuri, että saatiin vielä omat säkit! Salaatit olivat jo itäneet, kun eilen kävin katsomassa. Mintulla on hyvin tilaa ja yritän pitää sen aisoissa, tai sitten siirrän parvekkeelle.

Eiköhän teilläkin kohta ala rehottaa, niin kuin muinakin vuosina!