30/11/2014

Joulun tuoksua / Baking gingerbread cookies

Löysin kirpputorilta piparkakkutalon muotit ja innostuin pitkästä aikaa rakentamaan talon ja paistamaan ja koristelemaan pipareita lapsen kanssa. Hohtavanvalkoisen kuorrutteen ohje on tarkistettu joka joulu niin kauan kuin muistan vanhasta mustakantisesta reseptikirjasesta. Muistaakseni ohjeessa oli 3 munanvalkuaista ja yksi kokonainen paketti tomusokeria, mutta tomusokeripaketin koon muututtua on ohjetta vähän aina arvottu (tai minä ainakin olen).


Vitivalkoinen piparkakun kuorrute

2 munanvalkuaista
3 dl tomusokeria (lisää tarvittaessa)

Kaada ainekset sekoitusastiaan ja aseta se kattilaan liedelle vesihauteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella kymmenen minuutin ajan, pidä vesi jatkuvasti kiehuvan kuumana. Jos kuorrute uhkaa muuttua liian ilmavaksi, lisää reilusti tomusokeria ja jatka vatkaamista. Valmiina kuorrute on niin kiinteää, ettei se valu, mutta on silti helppoa pursottaa. Kätevä pursotin on minigrip-pussi, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.

Tämä kuorrute on siitä tosi kivaa, että se on todella kauniin hohtavan valkoista ja kuivuu muutamassa tunnissa. Ohjeen määriä ei muuten kannata tuplata, ellei ole koristelemassa koko suvun piparkakkuja. Kuorrute säilyy jääkaapissa kuorrutuskelpoisena ainakin seuraavaan päivään./ / /It's been a few years since I last baked gingerbread cookies and built a gingerbread house. This year I found a cutter for the house parts from a second hand shop, so it was a faster and easier project than usually.

Recipe for the lovely bright white icing is an old "family recipe" and we've used it every Christmas.Bright white icing

2 egg whites
3 decilitres of powdered sugar (1.3 US cups), add more if needed during beating


Pour the ingredients into a mixing bowl and place it on a kettle filled with boiling hot water. Beat with an electric whisk for 10 minutes - keep the water constantly boiling hot. If  the icing starts to look too fluffy and firm, add more powdered sugar and continue mixing. Ready icing is solid but still easy to squeeze. A handy dispenser for piping is a zip lock bag with a small hole cut in one corner.


This icing is beautifully white and dries in a few hours. It stays usable for a couple of days in the fridge, kept in an airtight container.


4 comments:

Unknown said...

Kiitos kaunis tuosta vitivalkoisen kuorrutteen ohjeesta!muistuu aina näin joulun alla mieleen Se sulta saatu,hyväksi todettu sooda-maissitärkkelys ohje,sillä tulee niin kauniita erilaisia pakettikortteja!:)

Maija said...

Onpa kiva kuulla, Taina! Toivottavasti myös kuorrute onnistuu hyvin :)

Niina said...

Kauniit kuvat, kuten aina :) Munkin pitäisi tehdä kuorrutetta pipareihin, joten tämän tuli kuin tilauksesta.

Maija said...

Kiitos, Niina, ja sattuipas sopivasti sitten! Hauskaa koristelua! :)