14/12/2015

Pure Waste Textiles
Kävimme opiskelukaverini Mesimarja Paateron kanssa haastattelemassa Anders Bengsiä, yhtä Pure Waste Textilesin perustajista. Anders uhrasi ystävällisesti puolitoista tuntia perjantai-iltapäivästään esitelläkseen meille yrityksensä toimintaa, ja samalla pääsimme kurkistamaan heidän toimitiloihinsa, jotka sijaitsevat Yrjönkadun myymälän yhteydessä.

Haastattelumme liittyi opinnoissamme lähinnä yrittäjyyssuunnittelun jaksoon, joten kyselimme suurimmaksi osaksi oman yrityksen pyörittämistä koskevista asioista. Coston ja Pure Waste Textilesin tarina alkoi, kun neljä muotoilu- ja vaatetusalalla kouluttautunutta heppua halusivat perustaa oman firman.

Costo-vaatemerkki perustettiin vuonna 2006, ja merkin nimi muuten valittiin selailemalla suomi-italia-sanakirjaa. Jo klassikoksi muodostunut Coston Kombai-hattu syntyi osittain sattuman kautta - materiaalina käytettiin nimittäin alunperin Formverkin huonekalukankaiden näytepaloja, jotka olivat juuri sopivan kokoisia yhden hatun valmistukseen. Siinä vaiheessa hattuja ommeltiin omin käsin satoja kappaleita. Nykyisin suositut hatut valmistetaan Virossa ja Suomessa laadukkaista Euroopasta hankituista ylijäämäkankaista.

Vuonna 2013 perustettiin Pure Waste Textiles, joka siihen mennessä oli vaatinut jo kolmen vuoden suunnittelutyön. Sataprosenttisen kierrätysmateriaalin valmistuksen aloittaminen oli monen mutkan takana. Nyt tavoitteena on, että koko tuotanto on viiden vuoden sisällä firman omissa käsissä yhdessä paikassa Intiaan perustetussa tehtaassa ja ompelimossa.

Halusimme tietysti tietää, että miten Costo ja Pure Waste Textiles on onnistunut markkinoimaan itsensä niin tunnetuksi. Andersin mukaan tuotteet ja tarina myyvät itse itseään tyytyväisten asiakkaiden kautta, ja suurin osa markkinoinnista tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Itse ei ole tarvinnut yhteistyökumppaneita etsiskellä - kansainvälisestikin suuret nimet ovat ottaneet yhteyttä ja ehdotelleet yhteistyötä. Anders vihjailee, että puolen vuoden sisällä voi tapahtua isoja juttuja yhteistyörintamalla. Nyt tekeillä on mallisto Seppälän kanssa - kauppoihin vaatteet tulevat loppuvuodesta 2016. Suurin osa Pure Waste Textilesin asiakkaista on yrityksiä. Monet tilaavat työntekijöilleen logolla varustetut t-paidat tai hupparit - näin on tehty esimerkiksi mieheni pelifirmassa.

Kierrätyspointti on yrityksessä selkeästi sydämen asia, eikä pelkästään kylmästi liikeidea, ja kuluttamista tarkastellaan kriittisesti. Anders suosittelee boikotoimaan halpavaateketjujen tuotteita, ja olemaan hyvin kriittinen jättifirmojen esittelemiä luontoystävällisiä kampanjoita kohtaan. Uuden tekstiiliraaka-aineen (puuvillan viljely) loppuminen häämöttää lähitulevaisuudessa, joten kierrättäminen tulee olemaan pakonsanelema muoto vaatteiden valmistuksessa maailmanlaajuisesti.


Faktoja:


  • Pure Waste Textiles valmistaa 100-prosenttisesti kierrätettyjä kankaita ja lankoja, sekä näistä materiaaleistaan miesten ja naisten vaatteita ja asusteita.
  • Raaka-aineet ovat leikkuujätteitä vaatteiden valmistuksesta ja ylijäämiä kehräämöistä. Prosessissa ei tuotteeseen lisätä mitään uusia ainesosia. Kankaan väri varmistetaan käyttämällä oikean värisiä jätteitä. Oma leikkuujäte kierrätetään luonnollisesti uudestaan omiin materiaaleihin.
  • Pure Waste Textilesin menetelmällä pelkästään yhden t-paidan valmistuksessa säästyy 2700 litraa vettä.
  • Tyylikäs myymälä sijaitsee Helsingissä osoitteessa Yrjönkatu 34, valikoimassa myös Coston tuotteet.


/ / /Last Friday I had the chance to interview Anders Bengs, one of the Finnish Pure Waste Textiles' founders. Such an inspirational company!

"At Pure Waste textiles, we make ecologically sustainable and premium quality 100% recycled fabrics and yarns. This makes us unique. Our products are entirely made out of recycled textile waste and offer the consumer the same quality and comfort as those made out of virgin materials."

Check out their websites and online stores: purewaste.org &  costo.fi
No comments: