12/04/2017

Käyttäisitkö näitä vaatteita? / Would You Wear These Clothes?


Heitin itselleni haasteen, joka samalla liittyy blogiyhteistyöhöni Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa. Päätin, että etsin Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta vaatteita tai muita tekstiilejä, joista koostan asun tai asuja, joita oikeasti voisin käyttää. Koska osaan ommella ja muokata vaatteista myös itselleni sopivan kokoisia, ei tehtävän olisi luullut olevan aivan mahdoton.

Kävimme Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa kaverini kanssa, ja aikaahan siinä vierähti taas niin paljon, että lopuksi tuli kiire käydä läpi ilmaisosaston antimet. Nopeasti nappasin mukaani kuitenkin mustan maksimekon, raidalliset shortsit, punaruskean puseron, mustan viskoositopin, oudon huivi(?)ompeluksen ja pitkän mustan vakosamettihameen.

No mitä noille ilmaisvaatteille pitäisi sitten tehdä, jotta niistä voisi saada käyttökelpoisia? Ihan ensimmäiseksi ne pestään. Jos pesuohjelaput ovat tallella ja tekstit luettavissa, niin noudatetaan pesuohjeita. Muutoin voi yrittää tunnistaa materiaaleja ja valita niille sopivat pesulämpötilat ja -ohjelmat. Usein kirpparivaatteissa on pinttynyt haju, mistä voi koittaa päästä eroon liottamalla vaatteita ennen pesukonepesua puolen tunnin ajan miedossa etikkaliuoksessa (0,5 dl etikkaa + 5 l haaleaa vettä).

Seuraavaksi tutkin vaatteiden saumat ja kartoitin mahdolliset reiät tai muut korjausta vaativat kohdat. Sovitin vaatteita ylleni ja merkkasin nuppineuloilla muutokset, joita niihin halusin.

Musta trikoomaksimekko oli sopivan pituinen ja mallinen, mutta en pitänyt sen pääntien muodosta, joten purin ompeleet ja irrotin muotokaitaleet pääntieltä, leikkasin etukappaleelle uuden muodon ja ompelin uudet muotokaitaleet trikookankaasta, jota oli jäänyt toisen mekon helman muokkauksesta.

Musta viskoositoppi oli ilmaisosastolla sen takia, että edellinen omistaja oli säätänyt olkainten paikkaa selän puolella, eikä ompelujälki ollut ihan katseenkestävää. Irrotin olkaimet, purin kaikki huonot ompeleet ja kiinnitin olkaimet takaisin haluamiini kohtiin siististi.

Punaruskea pusero/jakku on minusta väriltään ja malliltaan kiva, mutta jotain tätimäistä siinä edelleen on, vaikka koitin sitä muokata. Etu- sekä takakappaleella oli pitkät muotolaskokset, jotka purin kokonaan pois saadakseni siihen laatikkomaisemman muodon. Lisäksi lyhensin etukappaleita, mikä toi vaatteeseen uuden jujun. Tuo valetasku on ehkä ongelma, joten luultavasti poistan sen, ja keksin etupuolelle jotain, mikä tekisi tuosta vähän freesimmän.

Raidalliset shortsit oli tosi hyvä löytö! Ne olivat aivan ehjät, mutta minulle vähän liian pienet vyötäröltä. Irrotin vyötärökaitaleen kokonaan ja avasin etupuolelta laskokset, joiden ansiosta sain shortseja suurennettua. Ompelin laskokset pienemmiksi ja jatkoin vyötärökaitaletta keskeltä takaa mustalla samantyyppisellä kankaalla. Muuta ei sitten tarvinnutkaan, kuin hurauttaa kaitale takaisin paikoilleen ja sopivat tuli. Jos shortseja ei olisi pystynyt suurentamaan, olisin muokannut ne lapselleni sopiviksi tai ommellut niistä vuorillisen kangaskassin.

Hennon vaaleansinisen huivin ompelin oudosta viritelmästä, joka oli yhdistelmä tuota hyvin ohutta ja osaksi repaleistakin kangasta ja valkoista puuvillakangasta. Ei hajuakaan, että mihin tarkoitukseen sitä oli käytetty, mutta nyt siitä tuli kiva huivi ja sitä puuvillaa tarvitsen aina ompelutöissäni.

Musta vakosamettihame odottaa vielä työpöydälläni kohtaloaan. Sekin oli minulle kooltaan sopiva, mutta kangas on aika paksua, joten ehkäpä siitä syntyy kassi tai läppärisuojus.

Niin ja koruillahan saa aikaan ihmeitä! Upea Fox-kaulakoru on Mine Güngörin ja mustavalkoiset Satteet-korvikset RIEMUpuotin käsialaa (molempia myynnissä esim. meillä Rõõmillä). Valkoiset sulkakorvikset olen itse tehnyt kierrätysnahasta, niitä voi tilata suoraan minulta tai ostaa Rõõmiltä :)

Osan kuvista otti muuten 6-vuotias apurini, kiitokset hänelle! :D

Tähän aiheeseen sopiikin mainiosti myös hyvin ajankohtainen Vaatevallankumous! Kannattaa perehtyä, jos kampanja ei ole vielä tuttu.

Ei muuta kuin ilmaisosastolle, sitä ei ikinä tiedä mitä kivaa löytyy! Ja jos ei omat taidot riitä vaatteiden muokkaukseen tai korjaamiseen, niin hyvät löydöt kannattaa ehdottomasti kiikuttaa ompelijan käsittelyyn./ / /The Helsinki Area Reuse Centre has sections in their shops from where you can get stuff for free. Books, clothes, household items, shoes, toys... Usually they have seen better days, but if you really try, you can make them totally usable again. So I thought I'd challenge myself, and went and gathered a few clothing items that I thought I could repair and/or modify so that I would actually use them as a whole outfit. Turned out it wasn't impossible, especially with a dressmaker's degree in my back pocket ;)

Apart from the jewellery and my tights, everything I'm wearing in the pics are clothes or textiles that I got for free. I washed, repaired and did a bit of modifying. I'm happy with the others, but I think I'll still need to work on that brown blouse/jacket.. Stay tuned and I'll show you what I did!

Wooden Fox pendant: Mine Güngör
Black & white Satteet earrings: RIEMUpuoti
Feather shaped recycled leather earrings made by me

By the way, have you heard of Fashion Revolution already? Go check it out if you haven't!

3 comments:

Melissa said...

Mageet löydöt :)

Maija said...

Kiitti, Nelli L! :)

Sinikka said...

Kivoja löytöjä ja asuja! Meillä on vähän samantyylinen missio, tyyliä kierrättämällä ja välillä vähän ompelemallakin 👍 kierrätysmuoti ja vaatevallankumous rokkaa.