17/04/2017

Pääsiäinen Pietarissa / Easter Holiday in Saint Petersburg


Häpeällistä myöntää, mutta kävimme nyt ensimmäistä kertaa Pietarissa ja Venäjällä ylipäätään. Aikomus on ollut mennä kyllä jo vuosia, mutta aina on lopulta tullut valittua joku muu matkakohde.

Ilmasto lienee yksi syy valintoihin - nytkin Pietarissa taisi olla vähän kylmempää kuin Helsingissä ja luntakin oli maassa sinne saapuessamme. Onneksi tajusimme pukeutua kunnon talvivaatteisiin, ja taisin ymmärtää miltä turisteista tuntuu talviaikaan täällä Helsingissä. Olen aina tuntenut sääliä heitä kohtaan ja on tehnyt mieli pahoitella tätä meidän hyytävää vastaanottoa. Tuskinpa he kuitenkaan kärsivät - sehän on osa matkailua ja uuden paikan viehätystä. Mutta, täytyy ehdottomasti lähteä käymään Pietarissa myös joskus kesällä! Viisumin hankkimisessa on vähän säätöä ja junaliput kannattaa hommata hyvissä ajoin, mutta onhan tuo 3,5 h junamatka älyttömän helppo ja nopea.

Käytännön vinkki pukeutumisen lisäksi: Pietarissa turistille aivan täydellinen kulkuväline omien jalkojen väsyttyä on Uber. Emme näin lyhyellä reissulla käyttäneet julkisia kulkuvälineitä lainkaan, vaan kävelimme paljon ja pitemmät matkat taittuivat Uberin "luxusversio" Blackillä. Pietarilaisten englanninkielen taitaminen on heikkoa, joten kyyti, jossa kummankaan osapuolen ei tarvitse osata sanaakaan yhteistä kieltä, on aika bueno. :D Rahan kanssa ei tarvitse sählätä, hinnoista neuvotella, määränpäätä ihmetellä kartasta, osoitteesta tms., kadun varressa ei tarvitse huitoa takseja tai pyytää ketään tilaamaan kyytiä, ja kaiken lisäksi tuo luksusversiokin oli super edullinen. Autot olivat todella siistejä eikä kyydeissä ollut kertaakaan mitään ongelmia.

Parasta antia talviaikaan olivat uskomattoman upeat kirkot ja museot, joista me tutustuimme Eremitaašiin, ns. Verikirkkoon eli Kristuksen Ylösnousemuksen katedraaliin, joka nykyisin on museo, ja Iisakinkirkkoon. Verikirkkoon ja Iisakinkirkkoon kannattaa myös ehdottomasti mennä sisään, vaikka ovat vaikuttavan näköisiä ulkopuoleltakin.

Ruoka- ja ravintolatrendien perässä en lähtisi Pietariin matkustamaan - ero Helsinkiin ja Tallinnaan oli melkoisen suuri. Todettiin, että kannattaa pitäytyä perinteisissä venäläisissä herkuissa, esim. minulle parhaan makuiset annokset olivat perinteistä borschkeittoa. Suositukset meiltä saavat kasvisruoka(lounas)paikkana Cafe Botanika ja päivälliselle/illalliselle kannatti suunnata Idiotiin.

Lapselle hauskinta oli Grand Maket -pienoismallimuseo. Paikka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä keskustasta, mutta on kyllä ehdottomasti visiitin arvoinen. Viime kesänä törmäsimme Budapestissa sattumalta samanmoiseen viritelmään ja tykättiin kovasti. Miehelle "hauskinta" oli Leningradin piirityksen museo.

Pietari yllätti kyllä kauneudellaan - rakennukset ovat valtavan hienoja kaikkialla. Mihin tahansa kääntyykin, on edessä mahtava yksityiskohtainen katunäkymä. Tietystikään kaikkia taloja ei ole pystytty pitämään hyvässä kunnossa, mutta sehän meille joillekin vain lisää viehättävyyttä. Vaihtelevuutta maisemiin tuovat leveä Neva-joki, kanavat ja kauniit sillat. Kuvani eivät todellakaan tee oikeutta kaupunkimaisemille ja kaikelle loistokkuudelle - menkää itse katsomaan! :)/ / /Our first trip to Saint Petersburg (and Russia). Embarrassing, since it's only a pleasant 3,5 hour train ride from Helsinki, but better late than never! What a glamorous city with many of the worlds most amazing museums and cathedrals! The architecture is just stunning everywhere - it's like they managed to build a perfect city. My photos don't do justice to the splendour and beauty.. go see it yourself if you ever get a chance!
1 comment:

Unknown said...

Mä niin tykkään sun kuvien kuvakulmista ja väreistä!