13/10/2013

DIY muovailuvaha / DIY playdough
Sadepäivän puuhastelua. Tätä on pitänyt kokeilla jo pitkään, mutten ole löytänyt riittävän simppeliä ohjetta, johon tulisi ihan tavallisia aineita. Tähänkin tuli tuota vähän erikoisempaa leivonta-ainetta, "cream of tartaria" - suomeksi viinikiveä - mitä täällä Britanniassa tosin saa ihan tavallisista elintarvikeliikkeistä, mutta Suomessa on ilmeisesti käännyttävä apteekin puoleen.

Tätä muovailuvahaa voi ihan surutta antaa pikkulastenkin testattavaksi, koska kaikki ainesosat ovat syötäviä. Vehnäjauhot voi tietysti korvata halutessaan gluteenittomilla jauhoilla ja ksantaanilla, jos lapsi on kovin allerginen ja laittaa muovailuvahaa suuhun. Koostumus on ihanan pehmeä ja helposti muovailtava. Ohjeen löysin täältä. Sivustolla on muitakin kivoja vinkkejä muovailuvahan tekemiseen, esim. siihen voi sekoittaa erilaisia yrttejä tuomaan lisää tekstuuria ja tuoksuja.


Kuvassa lautasella miehen tekemiä söpöjä näperryksiä.


Myrkyttömyyden lisäksi itsetehdyssä muovailuvahassa on hauskaa se, että myös sen tekemiseen voi lapsi osallistua.


Säilyvyydestä en osaa vielä sanoa, mutta uskoisin, että jääkaapissa kelmulla peitettynä toimii ainakin pari viikkoa.
Kotitekoinen myrkytön muovailuvaha4,5 dl vehnäjauhoja

1 dl suolaa
2 rkl viinikiveä
2 rkl öljyä
3,5 dl kiehuvaa vettä
(elintarvikevärejä)


Sekoita kulhossa jauhot, suola, viinikivi ja öljy. Lisää kuuma vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä (tai käytä paksuja kumihanskoja) ja vaivaa taikinaa reippaasti niin, että siitä tulee kimmoisaa ja kaikki tahmeus on hävinnyt.


Jos haluat värjätä muovailuvahaa, lisää pieneen tilkkaan vettä väriä ja sekoita väri taikinaan.
/ / /
Things to do on a rainy day. I've been meaning to make play dough forever, but haven't been able to find a recipe simple enough. This one I found here, and it's very simple and really works.
Homemade play dough2 cups plain flour

1/2 cups salt
2 tablespoons cream of tartar
2 tablespoons vegetable oil
1.5 cups boiling water
(food colouring)


Mix the flour, salt, cream of tartar and oil in a large mixing bowl. Add the boiling water and stir continuously until it becomes a sticky, combined dough. Allow it to cool down then take it out of the bowl and knead it vigorously for a couple of minutes until all of the stickiness has gone. This is the most important part of the process, so keep at it until it’s the perfect consistency.


If you want to dye your dough, add the food colouring into a small amount of water and then add it into the dough. This helps it spread evenly quickly.
You could also add some texture and scent to the play dough. Mix different kinds of fresh herbs into it, for example.

No comments: